понеділок, 19 січня 2015 р.

19 січня - Водохреща 
          


Хай свята водичка скропить ваші личка
І окропить ззовні, щоб були здорові!
Хай окропить хату, щоб в ній зла не знати!
Скропить всю родину, щоб жила щасливо!





   Третє  і  завершальне велике свято в різдвяно-новорічному циклі - Хрещення  Господнє,  яке  збігається  зі  святом Богоявлення.  Святкується  в  християн  східного  обряду 19 січня,  коли  Ісус  Христос  прийняв  хрещення  від Івана Хрестителя в річці Йордан .  За  християнським  вченням, Бог з'явився у трьох іпостасях:  Бог  Отець — в голосі,  Син Божий — у плоті,  Дух Святий — у вигляді голуба .  Свято треба  розуміти у  множині, бо воно означає празник святих Богоявлень.
 За давнім українським  звичаєм, вода в  річках,  як  вірили селяни,  хвилюється  і  стає  святою.  Хто  першим  у неї зануриться,  той  отримає особливу  милість-привілей - прощення  всіх  гріхів.  Вода  є  цілюща  і  зберігалась  у "знаючих"  селян за  образами  на  випадок поранення або тяжкої хвороби.
Готувались до свята ще за тиждень, парубоча громада прорубували на річці ополонку, випилювала з льоду великий хрест, який ставили над ополонкою і обливали буряковим квасом (а козаки обливали старим вином), щоб був червоний. Поруч ставили з льоду престол, який оздоблювали аркою з ялинових або соснових гілок — «царські врата», ополонку навколо притрушували сіном. Тож і до нині православні християни зберігають та вшановують прадавні традиції та звичаї.              
Щиро вітаю усіх зі святом Водохреща. Бажаю міцного здоров'я, щастя , миру та Божої милості.

Немає коментарів:

Дописати коментар