суботу, 22 листопада 2014 р.

Запали свічку пам'яті

 Українською катастрофою ХХ століття світова спільнота називає голодомор 1932-1933років. 

День пам'яті жертв голодоморів - це щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. Цьогорічне вшанування пам'яті жерт голодомору присвячене доброчинцям - тим людям, які в непростий час чинили добро-роздавали хліб, напували та зігрівали, спасаючи від голодної смерті. Боляче згадувати про ті роки, боляче слухати розповіді літніх людей, які пережили той страшний час. Розпач, біль, сльози... не дай Господи Боже нам ще раз пережити таке лихо...

21 листопада  у сільській бібліотеці відбувся Вечір-реквієм з вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років, який розпочався хвилиною мовчання та запаленими свічками. У рамках Вечора у бібліотеці була представлена книжкова виставка «Схилімо голови в скорботі».

Бібліотекар розповіла маленьким відвідувачам про ті страшні роки геноциду українського народу, показала та читала книги з ілюстраціями про голодомор.

 По закінченню вечора-реквієму усі присутні  запалили поминальні свічки  біля пам'ятника.

Традиційно в цей день люди відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні снопики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. 

Голодне лихоліття 33-го – не просто історичне минуле, а незагойна фізична і духовна рана українського народу, яка пекучим болем пронизує пам'ять багатьох поколінь. Вічна їм пам'ять.


Немає коментарів:

Дописати коментар